Loading

Tehnica priza racheta

  • HOME
  • Tehnica predarii prizelor rachetei

Jocul de tenis consta din lovituri succesive imprimate mingii de catre jucator cu ajutorul rachetei. Mana si racheta trebuie sa formeze un ansamblu compact, in care racheta reprezinta prelungirea bratului care loveste mingea. Progresele tehnicii inseamna intai o tinere corecta a rachetei in mana, o priza corecta, o inclinare a planului rachetei corespunzatoare prizei, o pozitie corecta a bratului fata de racheta si fata de corpul jucatorului.

Partile rachetei

Corzile rachetei formeaza un plan a carui suprafata imprima, prin contactul cu mingea, forta, directia si efectul loviturii.

Inclinatia planului rachetei fata de minge, directia in care se deplaseaza inainte si dupa impact determina traiectoria mingii, rotatia ei in timpul zborului si ulterior contactul cu suprafata terenului de joc. In functie de priza rachetei, planul corzilor poate fi perpendicular pe sol, oblic inainte (inchis) sau oblic inapoi, (deschis) fata de traiectoria mingii. Manerul rachetei – de forma octogonala prezinta 8 planuri (4 mari si 4 mici), delimitate de 8 muchii.

Prin priza se intelege, tinerea rachetei in asa fel incat aceasta sa favorizeze executarea corecta si cu eficienta a loviturilor. Modul cum se aplica palma si degetele pe maner determina tipul de priza folosit. Pentru identificarea prizelor se ia ca reper unghiul format intre degetul mare si aratator „V-ul”.

Tipuri de prize in functie de tinerea rachetei:

a. priza inchisa (semiinchisa)
b. priza continentala
c. priza deschisa (semideschisa)
e. cu o mana
f. cu doua maini.

Pentru executia diferitelor lovituri pot fi utilizate urmatoarele prize astfel:

a. prize schimbatoare (priza inchisa, semiinchisa)
b. priza neschimbatoare (continentala)

Priza inchisa (semiinchisa) se realizeaza cand manerul rachetei se prinde astfel incat (V-ul) sa fie plasat pe una din fatetele superioare drepte ale acestuia (V-ul pe 1, V-ul pe 2).

Priza continentala se realizeaza cand manerul rachetei se prinde astfel incat (V-ul) sa fie plasat la mijlocul distantei dintre priza semiinchisa si cea semideschisa (V-ul pe 3).

Priza deschisa (semideschisa) se realizeaza prin prinderea manerului rachetei astfel incat (V-ul) sa se afle in extremitatea stanga a muchiei superioare (V-ul pe 4, V-ul pe 5). Recomandam utilizarea prizei inchise (semiinchise) in executia loviturii de dreapta, prizei deschise (semideschise) in executia loviturii de stanga si a prizei continentale in executia serviciului, smeciului, voleului.